torstai 2. maaliskuuta 2017

Päätös lähteä

Matkaoppaisiin tutustuminen ennen reissua.
Matkailu avartaa. Tämä kulunut fraasi pitää kyllä paikkansa ja nyt on tarkoitus toteuttaa yksi tällainen omaa mieltä avartava reissu. Aasia on aina kiehtonut ja viime syksyn vaellusreissu Mongoliassa pisti alitajunnan työskentelemään uuden reissun eteen.

Tässä ensimmäisessä matkaa käsittelevässä blogikirjoituksessa olen vasta matkan suunnitteluvaiheessa. Suunnittelun aloittaminen vaati kuitenkin tukun päätöksiä, jotta matkasta tulisi totta. Ensimmäinen päätös lyhyen Aasian kartan tutkiskelun jälkeen oli lentolipun hankkiminen.

Lyhyen tutkiskelun jälkeen ja vähän silmät ummessa kohdekaupungisksi valikoitui Kambodzan pääkaupunki Phnom Penh. Menolipun ostaminen netistä 17.2.2017 omaksi nimipäiväksi huhtikuun lopulle oli nopeasti tehty. Pankkitililtä hävisi 398 euroa ja aikaa matkan suunnitteluun jäi runsaat kaksi kuukautta. Seuraavana oli vuorossa hotellin varaaminen pariksi päiväksi Phnom Penhin keskustasta. Varaus tuli tehtyä ja maksettua. Pankkitililtä katosi 26 euroa. Nyt oli helppo aloittaa suunnittelu, kun päätös oli tehty ja lähtö oli selvillä. Ollakseen pitävä, päätös vaati ensimmäiseksi tämän lentolipun ostamisen. Muussa tapauksessa meikäläisen suunnittelut olisivat saattaneet mennä hukkaan ja siityä siirtymistään eteenpäin.

Pieni 12" PC on kätevä matkalla.
Seuraavana vuorossa oli matkan keston arviointi. Ankkuroin takarajaksi 25.8.2017. Mäntyharjulla Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumana järjestettävät Sikakaalijuhlat ja seuraavan päivän Suomen luonnon päivä ja tapahtumat Repoveden kansallispuistossa pitää kokea.
Nyt on kulunut tasan kaksi viikkoa lentolippijen hankkimisesta. Matkalle lähtö ei vielä jännitä eikä tehty päätös harmita. Vaimokin hankki lentoliput lyhyelle visiitille Kambodzaan 1 -14.5.2015. Alkuaika matkasta kulunee näin Phnom Penhin lähistöllä.

Reissussa pitää olla pelimiehen silmää. (Kuva Peking 12-2016)
Tämä pari viikkoa on tullut lueskeltua netistä muutamia kirjoituksia Aasiasta ja kirjastosta haettu matkaoppaat Vietnamista ja Thaimaasta. Tilaukseen laitoin matkaoppaat Kambodzasta ja Laosista.
Alustava reittikin alkaa hahmottua vaikka se voi reissun aikana muuttua paljonkin. Neljässä kuukaudessa olen ajatellut viettäväni kussakin kohdemaassa vajaan kuukauden. Reissu alkaa Kambodzasta, jatkuen edelleen Vietnamin ja Laosin kautta Thaimaaseen ja sieltä mahdollisesti Myanmariin. Thaimaassa asuvaan muutamaan tuttuun kaveriin on tullut oltua yhteydessä. Nähtäväksi jää ehdinkö käymään moikkaamassa. Mistä tulee olemaan paluulento Suomeen on vielä täysin avoinna.

 Selvittelyt eri kohdemaiden viisumeista on pääosin tehty ja niiden kaikkien hankkiminen tullee tehdyksi paikan päällä Aasiassa. Vähän ylimääräisiä seikkailuja se tietää, mutta on myös edullisempaa. Kambodzaan 30 päivän viisumin saa selvittelyjeni mukaan Phnom Penhin lentokentältä maahan saavuttaessa. Mukana pitää vain olla vähän dollareita ja passikuva.

Valuuttaa vaihdetaan kohdemaassa (Kuva Mongolia 9-2016)
Nyt on pohdinnan alla liikkuminen reissulla. Bussi ja juna lienevät meikäläisen liikkumisvälineet, vaikka en ole polkupyörän hankkimista paikanpäältä sulkenut vielä pois laskuista. Reissussa ei ole tarkoitus pitää kiirettä. Majoittuminen tapahtuu halvoissa majataloissa, hotelleissa tai paikallisten luona. Telttakin tulee mukaan rinkkaan eikä varmasti jää käyttämättä.

Matkan suunnittelua helpottaa alueen lämpimät sääolot. Pikiä kalsareita en ota matkaan ja villapidatkin saavat jäädä kotiin. Sateet kuitenkin alkavat lisääntyä vähitellen toukokuusta alkaen, mikä on huomioitava varustukessa ja suunnittelussa. Viime vuonna matkoja ajatellen hankittu tietokone on sen verran pieni kooltaan, että kulkee hyvin mukana. Kameravarustusta pitää vielä pohtia ainakin mukaan otettavien objektiivien osalta.

Tutustumista paikalliseen elämään (Kuva Mongolia 9-2016)
Tämän parin viikon aikana on pitänyt irtaantua myös kaikista Mäntyharjun sidonnaisuuksista ja käydä lävitse läheisten kanssa yhtä jos toistakin omiin tekemisiin liittyvää. Muutaman vuoden ajan olen kirjoittanut juttuja paikallislehteen ja tuuraillut lehden jakajien vapaapäiviä aamuöisin. Nämä jäävät nyt pois muutamien järjestöhommien ohella normalista päiväohjelmasta ja pääsee "peruseläkeläisen" touhuihin. Tietoa reissustani olen laittanut muutamille sanomalehdille, josko joku niistä olisi kiinnostunut matkajutuistani. Tällä saisi muutaman euron matkakassaan. Eläkkeelle viime syksynä jääneenä rahat kuitenkin riittänevät, koska en lähde turistimatkalle vaan tutustumaan paikalliseen elämäntapaan. Eläminen kaikkine kuluineen tulee olemaan edullisempaa kuin Suomessa. Tarkoitus on kulkea pääosin alueilla, joissa ei turisteja liiemmälti vastaan tule. Tietenkin muutamiin merkittävimpiin turistikohteisiinkin  on tarkoitus tutustua, mutta se ei ole matkan tarkoitus.

Lähtöön on siis aikaa vielä 54 päivää, joten suunnittelu jatkuu. Seuraavassa kirjoituksessa monia asioita on varmaan reissun osalta täsmentynyt ja pääsen valottamaan matkan tavoitteitakin selkeämmin. Seuraavassa kirjoituksessa käyn myös tarkemmin lävitse matkabudjettini, koska se kiinnostanee monia blogin lukijoita.

Elämän tarkoitusta kait' sinne on tarkoitus lähteä etsimään?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti